Yeni Lastik Etiketi Sembolleri

on
Categories: Firma Haberleri, Genel, Sektörel Haberler

Mayıs 2021’de yürürlüğe giren AB Lastik Etiketi Yönetmelik (AB) 2020/740 ‘a göre tasarımı değişen yeni lastik etiketi sembolleri ve piktogramlarının açıklaması.

İçerik Tablosu

AB Lastik Etiketinin Yeni Tasarlanmış Sembolleri

AB lastik etiketinin güncellenmiş sürümünde bulunan yeni tasarlanmış sembolleri ve piktogramları şu şekildedir:

blank
Islak Zeminde Yol Tutuş Derecesi

Aracın yol ile tek temas noktası lastik olduğundan en önemli araç güvenlik unsurudur. “Islak zeminde yol tutuş” ise lastiğin ıslak zemin koşullarında yol yüzeyine tutunma yeteneğidir. AB derecelendirmesi, ıslak zeminde yol tutuş ile yalnızca lastiğin ıslak zeminde frenleme performansına odaklanır.

Yeni Lastik Etiketi Sembolleri; lastik performansını, A sınıfı ile E sınıfı arasında derecelendirilir. Yüksek derecede ıslak zeminde yol tutuşa sahip lastikler, ıslak yollarda tam fren uygulandığında daha kısa mesafede durur.

Not: Sürüş sırasında tavsiye edilen durma mesafelerine her zaman uymalısınız.
*UNECE 117 Yönetmeliği’nde belirtilen test yöntemleri ile ölçüldüğünde. Frenleme mesafeleri, sürüş koşullarına ve diğer etkenlere bağlı olarak değişebilir.

blank
ISLAK ZEMİNDE FREN MESAFESİ 1 Milisaniye

Saatte 80 kilometre hızla yol alan aracı frenleyebilmeniz için 1 milisaniyeden kısa bir süreniz vardır. Ve A sınıfı lastiklerle donatılmış bir aracın, üzerinde D sınıfı lastikler bulunan bir araçla kıyaslandığında, fren mesafesi ortalama 9m azalır. Yani A Sınıfı lastikler güvenli fren mesafesini daha iyi sağlayarak sürüş güvenliğinizi arttırmaktadır.

Yeni AB Lastik Etiketi Yönetmeliğinde “Islak zemin yol tutuşu” dereceleri D sınıfı silinerek revize edilmiştir (eskiden boş olan. ör.: önceden bu kriterlerden biriyle E olarak sınıflandırılan lastikler D sınıfı olmuştur).

blank
Yakıt verimi ve Lastik Enerji Verimliliği

Lastiklerin aracınızın yakıt tüketiminin %20’sine kadar sorumlu olabildiğini biliyor muydunuz? Lastik yola temas ettiğinde, tekerleğin her dönüşüyle birlikte yapısı deforme olduğundan lastik ısınırken enerjinin bir kısmında kayıp yaşanır. Bu ısı birikiminin yükselmesi yakıt tüketiminin yükselmesine dolayısıyla sera gazı emisyonlarının artmasına sebep olur. Ve “Yuvarlanma Direnci” olarak adlandırılan lastiğin ileri hareketini engelleyen kuvvet oluşur.

Yeni Lastik Etiketi Sembolleri, Dönüş direncine bağlı olarak lastiğin yakıt verimi, en iyi yakıt ekonomisini ifade eden A sınıfı ile en kötü yakıt ekonomisini ifade eden E sınıfı arasında değişir. Yakıt tüketimi, sınıflar arasında her 100 km’lik sürüş için yaklaşık 0,1 litre artar. Basit bir şekilde ifade etmek gerekirse yakıt verimi sağlayan lastikler dönerken daha az enerji harcar. Böylece bir depo yakıt ile daha çok kilometre yapmanızı ve CO2 emisyonunu azaltmanızı sağlar.

blank
5 YAKIT DEPOSUNDAN 1'İ lastikler tarafından tüketilir (ortalama)

A sınıfı lastiklerle donatılmış bir aracın, E sınıfı lastikler kullanan bir araçla kıyaslandığında, yakıt maliyetleri ortalama 172€ azalır.

Yeni AB Lastik Etiketi Yönetmeliğinde “Yakıt verimliliği” dereceleri, D sınıfı (eskiden boş olan) silinerek revize edilmiştir. Yani önceden bu kriterlerden biriyle E olarak sınıflandırılan lastikler D sınıfı olmuştur.

blank
Ses Seviyesi Derecesi, Lastik Gürültüsü Seviyeleri

Yeni Lastik Etiketi Sembollerinde lastiğin sürüş sırasında çıkardığı dış ses seviyesi dikkate alınarak gösterilen ses seviyesi 3 dalgalı işaretin yerine artık harfler almıştır. Bunlar A,B veya C sınıfı olarak sınıflandırılır. Ayrıca yol yüzeyinde yuvarlanan lastiğin dönüş gürültüsü desibel cinsinden ölçülür ve ölçülen sayıda etiketin alt kısmında gösterilir.

Desibel olarak ölçülen lastik ses seviyesi derecelendirmeye örnek olarak;
✅Düşük ses seviyeli lastikler, 67-71 dB’e sahiptir.
✅En yüksek seviye, 72-77 dB’lik ses dalgaları oluşturur.
Sonuç olarak sadece birkaç desibellik bir artış, gürültü seviyelerinde büyük bir fark anlamına gelir. Aslında sadece 3 dB’lik bir artış, lastiğin ürettiği dış gürültüyü iki katına çıkarır.

blank
ÇEVRE GÜRÜLTÜSÜ desibel cinsinden değerlendirilir (dB)

A dereceli bir lastik B dereceli bir lastiğe kıyasla YARI ORANDA DAHA AZ GÜRÜLTÜLÜDÜR.

Aracınıza en uygun lastiği bulmak için !
blank

QR kodu

QR kodunun eklenmesi, AB ürün veri tabanının (EPREL) herkese açık bölümündeki ürün ayrıntılarına kolay erişim sağlar. Böylece bu kodu taratarak ürün bilgi formlarına ve Avrupa lastik etiketlerine erişim sağlayabilirsiniz. Yeni Lastik Etiketi Sembolleri'nden olan QR kodu tasarımın sağ üst köşesinde bulunmaktadır.

blank

Karda yol tutuş sembolü:

Karda yol tutuş sembolü, lastiğin şiddetli kar koşulları için uygun olup olmadığını belirtir. Bu tip lastiklerin yanak kısmında üç tepeli dağ içinde kar tanesi sembolü (3PMSF) bulunur. Karlı zeminde yol tutuş performansı genellikle UNECE Yönetmeliği No. 117 Ek 7'ye göre test edilir. Bu yönetmeliğe göre sembolü alan kış lastikleri; test yüzeyi, hava sıcaklığı, test aracı, yük, basınç, hız ve nesnel testlerle tüm gereklilikleri karşılamış, gerçek kış performansını garanti eden lastiklerdir. Yeni Lastik Etiketi Sembolleri'nden olan karda yol tutuş sembolü tasarımın alt bölümünde ses seviyesi sembolünün yanında yer almaktadır.

blank

Lastik tipi tanımlayıcı:

Her bir lastik ürünü, benzersiz bir lastik işaretiyle tanımlanmalıdır. Yeni Lastik Etiketi Sembolleri'nden olan tanımlayıcıları tasarımın sağ üst köşesinde bulunmaktadır.

blank

Buzda yol tutuş sembolü:

Yeni simgelerden buzda yol tutuş sembolü, lastiğin kışı şartlarında buzla kaplı yollarda daha kısa fren mesafesi sağladığını gösteren bir buz dikiti sembolüne sahiptir. Bu sembol Temmuz 2021'de yayınlanan ISO standardını (ISO 19447) temel alacaktır. Teknik gereksinimleri karşılayan lastikler için buzlu zeminde yol tutuş sembolü, söz konusu ISO standardında belirtilen minimum buzlu zeminde kavrama endeksi değerlerini karşılayan C1 lastiğide (binek otomobil lastiği) yeni AB lastik etiketine eklenecektir. Ancak C2 ve C3 lastiklere yönelik standartlar henüz tanımlanmamıştır. Buzlu yol lastikleri özellikle buzlu ve yoğun karlı yol yüzeyleri için tasarlanmıştır ve sadece çok sert iklim koşullarında (ör. düşük sıcaklıklarda) kullanılmalıdır. Buzlu yol lastiklerini daha ılıman iklim koşullarında kullanmak (ör. yağmurlu havalar ya da ılıman iklimler) özellikle ıslak zemin yol tutuşu, normal yol tutuşu ve aşınma açısından düşük performansa yol açabilir. Yeni Lastik Etiketi Sembolleri'nden olan buzlu yol tutuş sembolü tasarımın alt bölümünde ses seviyesi sembolünün yanında yer almaktadır.

Avrupa Birliği Yeni Lastik Etiketleme Yönetmeliğine uygun Lastikler için Doğru Adrestesiniz!

Yüksel Jant Lastik olarak; bizi arayın uzman personelimiz ile araç modelinizi paylaşın. Sonuç olarak Dünyaca ünlü Michelin ve Pirelli gibi lastik markalarından size en uygun çözümü en hızlı şekilde sunalım.

Şimdi Ara : 0232 328 13 50